گرما در خراسان رضوی به بالاترین حد خود در یک سال اخیر می‌رسد (۵ مرداد ۱۴۰۳) سقوط چرخ و فلک در تربت حیدریه | ۷ نفر مصدوم شدند (۵ مرداد ۱۴۰۳) آغاز پیش‌فروش بلیت اتوبوس اربعین از فردا شنبه (۶ مرداد ۱۴۰۳) | میزان افزایش قیمت‌ها مشخص نیست زلزله نسبتا شدید گهواره کرمانشاه را لرزاند + جزئیات(۵ مرداد ۱۴۰۳) اعترافات تکان دهنده عاملان قتل پسر جوان در جنوب تهران| مشروبات الکلی مصرف کرده بودیم قتل پیرمرد تهرانی توسط همسایه| نزاع بر سر زباله خون به پا کرد آلودگی صوتی بیمارستان شهید هاشمی نژاد مشهد تبلیغات کلاهبرداری در فضای مجازی را بشناسید «اضطراب دیابت» با افزایش خطر مشکلات سلامت روان همراه است واژگونی سمند در جاده نیشابور به مشهد با پنج مجروح حریق کابین آسانسور در مجیدیه مشهد (۴ مرداد ۱۴۰۳) هشدار اورژانس مشهد: گرمازدگی شدید می‌تواند منجر به فوت شود نجات چهار شهروند از حادثه حریق منزل مسکونی در مشهد (۴ مرداد ۱۴۰۳) مرگ پیرمرد ۷۰ ساله بر اثر کتک خوردن از پسر همسایه! قتل جوان ۳۰ ساله بر سر ارث پدر رفیقش| قاتل اعدام شد زلزله ۴.۶ ریشتری قلعه قاضی را در نزدیکی بندرعباس لرزاند باز هم رکورد گرم‌ترین روز ثبت‌شده در تاریخ شکسته شد افزایش ۲۳ درصدی مصرف آب در پی گرمای کم‌سابقه مشهد (۴ مرداد ۱۴۰۳) غلظت خون را جدی بگیرید پلیس مبارزه با مواد مخدر ۳۳ کیلوگرم موادمخدر و روانگردان را در پایتخت کشف کرد پیش‌بینی هواشناسی مشهد و خراسان‌رضوی (پنجشنبه ۴ مرداد ۱۴۰۳) | دمای مناطق گرمسیری استان به ۴۵ درجه می‌رسد با روش‌های مختلف فریز کردن رب گوجه‌فرنگی خانگی آشنا شوید
سرخط خبرها

تهدید جدی برای بقای جنگل حرا | آلودگی نفتی جنوب چقدر جدی است؟

  • کد خبر: ۹۶۸۲۶
  • ۰۳ بهمن ۱۴۰۰ - ۲۲:۳۴
تهدید جدی برای بقای جنگل حرا | آلودگی نفتی جنوب چقدر جدی است؟
نشت میعانات گازی بر اثر شکستگی خط لوله بخش‌هایی از خلیج‌فارس در محدوده بندرعباس، قشم و بندر خمیر را آلوده کرده و جنگل‌های حرای این مناطق را در معرض نابودی قرار داده است.

به گزارش شهرآرانیوز، آلودگی نفتی در خلیج‌فارس به‌گفته مدیران سازمان حفاظت محیط‌زیست، به‌دلیل وجود منابع نفتی و گازی و استحصال آنها، چندان دور از انتظار نیست و مسئله مهم پاکسازی پس از بروز حادثه و پیشگیری از آن است.

اما بسیاری از این آلودگی‌ها به‌دلیل وسعت بسیار زیادی که دارند به مرحله رسوب‌گذاری رسیده و فرایند پاکسازی‌شان دشوارتر می‌شود. یکی از نشانه‌های تأثیر مخرب لکه‌های نفتی را می‌توان در خشک شدن جنگل‌های حرا دید.

لکه‌ای که در هفته گذشته با بوی بد بسیار زیاد خودنمایی کرد با باران‌های سیل‌آسای این روز‌ها وارد خلیج‌فارس شده و جریانات دریایی آن را با وسعتی زیاد در محدوده جزیره قشم تا سرزمین اصلی، گسترانده است.

به‌گفته حبیب مسیحی‌تازیانی، مدیرکل محیط‌زیست استان هرمزگان، انتشار بوی نامطبوع به‌دلیل ایجاد حادثه و نشر میعانات گازی از خط لوله انتقال خوراک شرکت نفت ستاره خلیج‌فارس در فاصله ۴۳کیلومتری شهر بندرعباس و ۶کیلومتری روستای دمیلو در بستر رودخانه کل (شور) بوده است.

در گشت‌های دریایی لکه‌های نفتی در دریا مشاهده شده است و با هماهنگی اداره کل بنادر و دریانوردی هرمزگان پاکسازی محل در حال انجام است.

دلیل شکستگی خط لوله سیلابی است که با وسعتی زیاد در منطقه جاری شده است. به‌گفته اسحاق بازیار، مدیرکل نظارت و پایش اداره کل محیط‌زیست استان هرمزگان، با افت فشار انتقال، شیر‌های قطع‌کن در ۲ سر لوله به‌صورت اتوماتیک مسدود شده‌اند، ولی در حال بررسی میزان ورودی میعانات و مدت نشت آن هستیم.

او می‌گوید: سیل راه‌های دسترسی به مناطق آلوده در خشکی را مسدود کرده است. عرض رودخانه در برخی موارد به بیش از یک کیلومتر رسیده و حجم آب به میزانی است که با ایجاد انحراف، خط لوله را تخریب کرده است.

میثم قاسمی، معاون فنی محیط‌زیست استان هرمزگان نیز در گفتگو با همشهری با تأکید بر اینکه لکه نفتی به داخل جنگل‌های حرا رسیده است، می‌گوید: بررسی رسوب مستند‌سازی خواهد شد، اما در بازدید تالاب خورخوران آلودگی با میعانات گازی تا شعاع ۵ کیلومتری قابل مشاهده بود.

منطقه حفاظت‌شده حرا و تالاب بین‌المللی خور‌خوران که ذخیره‌گاه زیست‌کره است، در شمال‌غرب جزیره قشم و در حد فاصل بندر پل و بندر خمیر قرار دارد. این منطقه زیستگاه گونه‌های مختلف ازجمله پرندگان مهاجر است.

معاون فنی محیط‌زیست این استان می‌گوید: پیش از این آلودگی‌هایی با منشأ نفت و گاز در منطقه رخ داده و باعث خشک‌شدن درختان حرا شده است.

به‌طور مثال گازوئیلی که در حوادث قاچاق سوخت در جنگل‌های حرا ریخته شده، آثار مخرب خود را به مرور نشان داده است. البته شدت جزر و مد و جریانات ورودی آب به تالاب در سیلاب اخیر در میزان تخریب مؤثر است و شاید بتواند آلودگی را کمتر کند.

به‌گفته او، خسارت چنین اتفاقاتی را در لحظه نمی‌توان ارزیابی کرد؛ چون رسوب این‌گونه آلودگی‌ها، در آینده تأثیر خود را نشان خواهد داد. فعلا بیشترین نگرانی در مورد پستانداران دریایی و آبزیان این محدوده است.

در روز‌های اخیر، کارشناسان محیط‌زیست جزیره قشم دسته‌ای از دلفین‌های گوژپشت را دیده‌اند که از محوطه لکه نفتی عبور می‌کردند. علاوه بر این به مسئولان آب‌شیرین‌کن‌های منطقه اعلام کرده‌اند که فعالیت خود را متوقف کنند تا آلودگی نفتی وارد سیستم تصفیه آب نشود.

میثم قاسمی می‌گوید: حجم سیلاب به اندازه‌ای زیاد است که دسترسی به لوله‌های انتقال برای شرکت مربوطه مقدور نبوده است.

منطقه‌ای که جنگل‌های حرا در آن قرار دارد در این قسمت ۱۰۰ هزار هکتار است و باید صبر کرد سیلاب فروکش کند و نتیجه ارزیابی‌ها خبر از وسعت آلودگی در محدوده آبی و مناطق خشکی دهد.

بخشی از آلودگی‌ها نیز بر اثر جزر و مد در خاک رسوب خواهد کرد. پرونده قضایی این حادثه نیز در دادگستری هرمزگان تشکیل شده است.

مجتبی قهرمانی، رئیس‌کل دادگستری استان هرمزگان پیش‌تر اعلام کرد که سازمان‌های متولی و دستگاه‌های ذی‌نفع در ایجاد این خط لوله، مکلف به جبران خسارت‌های زیست‌محیطی و آسیب‌های به‌وجود آمده شده‌اند.

روابط‌عمومی شرکت نفت ستاره خلیج‌فارس نیز در واکنش به نشتی اخیر اعلام کرد: حجم سیلاب در اطراف خط لوله به‌قدری بی‌سابقه بوده است که در برخی قسمت‌ها دهانه مسیل تا ۶۰۰ متر تعریض شده است. در دهانه مسیل یادشده شیر‌های قطع اضطراری وجود دارد و به‌صورت خودکار بسته شده‌اند.

این شرکت اعلام کرده که «جای هیچ نگرانی در این خصوص وجود ندارد.» البته به‌نظر می‌رسد نوع نگرانی این شرکت نفتی با نگرانی فعالان حوزه محیط‌زیست درخصوص آلودگی ایجادشده متفاوت است.

منبع: همشهری

گزارش خطا
ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.
پربازدید
{*Start Google Analytics Code*} <-- End Google Analytics Code -->